Een ouder die een omgangsregeling sloopt maakt meer kapot dan de kinderen lief is…


Scheiden doet lijden voor opa en oma

Logeren bij opa en oma, samen met ze naar de dierentuin… als je ouders gescheiden zijn, is dat allemaal helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Een pijnlijk gemis voor de kleinkinderen én voor opa en oma.

Elk jaar stranden ongeveer 33.000 huwelijken in Nederland. En 12 procent van de grootouders ziet hun kleinkinderen daarna niet meer. Dat zijn bijna 4000 mensen per jaar.

Opa heeft geen rechten
De positie van opa en oma is bij een scheiding bijzonder zwak, zegt de vereniging voor scheidingsadvocaten en -mediators FAS: “Je bent afhankelijk van de goede wil van de ouders. Wij hebben wel een modelouderschapsplan, en daar staat ook een paragraaf in over de omgang met familieleden, maar als ouders die eruit willen halen, dan is er geen rechter die ingrijpt.”

De stichting Voor Mijn Kleinkind wil dan ook dat de rechten van opa’s en oma’s in ouderschapsplannen worden opgenomen. “Omgang met de opa’s en oma’s sneeuwt vaak onder bij vechtscheidingen en familieruzies”, zegt Ruud Miché van de stichting.

Contact belangrijk
Familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt vindt dat een goed idee. “De omgang van kleinkinderen met opa en oma is superbelangrijk”, zegt zij. “Zowel voor kleinkinderen als voor opa en oma.”

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat kinderen die veel contact hebben met hun opa en oma, minder emotionele problemen en gedragsproblemen hebben dan kinderen die hun opa en oma nauwelijks kennen.

Ook Miché mag twee van zijn kleinkinderen niet meer zien. “Dat is verschrikkelijk pijnlijk. Ik sta met het gemis op en ik ga ermee naar bed.”

Bron: RTL Nieuws / Editie NL, 24 Feb 2015.

 

En zomaar een persoonlijke reactie op bovenstaand bericht…

Didi de Vries · Volgen · Werkt bij NVVEjongeren

op mijn blog schrijf ik er over als kind zijnde hoe het is als ouders in een vechtscheiding zitten en zoals mijn moeder deed ouderverstoting http://didi-de-vries.nl ik wil hiermee inlaten zien aan ouders die dit veroorzaken wat het doet en dat ze nadenken waarze mee bezig zijn.. kinderen horen met beide ouders op te groeien en ook met oma’s en opa’s en tantes en ooms.. die missen ook hun neefjes en nichtjes ect..

Beantwoorden · Vind ik leuk · 1 · Bericht volgen · 2 uur geleden

 

Lees ook eens de blog van Didi de Vries http://didi-de-vries.nl

Dank je wel Didi, ook ik ken ook jouw verdriet een ouder tegen wil en dank te moeten missen!

Over Jerome Huijbregsen

Soms ontmoet je mensen in je leven die een groet en een handtekening op je ziel achter laten
Dit bericht werd geplaatst in Omgangsonrecht en schending kinder- en mensenrechten. en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s